Alb ca zapada – Salla Simukka

Alb ca zapada – Salla Simukka

Titlul original: Valkea kuin lumi

Editura: Trei

Traducere: Sigrid Crăsnean

Anul apariției: 2015

Număr de pagini: 190

Al doilea volum al trilogiei „ Albă – ca – zăpada ” vine cu o nouă aventură în ceea ce o privește pe Lumikki și pe prietenii săi. Același pericol sau poate mai mare o întâmpină pe Lumikki, de această dată, pe străzile din Praga. După întreaga aventură pe care a trăit-o în Tampere alături de cei trei prieteni ai săi ( puteți citi recenzia primului volum AICI ), Lumikki hotărâse că e timpul să-și ia o vacanță și să meargă în Praga, neștiind că aici o aștepta o aventură și mai mare. Întradevăr ei scăpaseră cu viață și toți cei răi fuseseră arestați iar Elisa și prietenii săi erau bine; tot simțea însă oboseala și stresul acumulate în acea perioadă.

Despre Salla Simukka v-am povestit AICI așa că, vom trece direct la acțiunea celui de-al doilea volum, „ Alb ca zăpada ”.

Lumikki reușise să facă această călătorie la Praga deoarece Elisa îi trimisese 1000 de euro din banii aceia găsiți în curtea casei sale. Era atât de bucuroasă încât doar la asta se gândea. Într-un din zile, însă, viața ei avea să se schimbe pentru totdeauna. Când se plimba liniștită printre zidurile castelului din Praga, a întâlnit-o pe Zelenka, o tânără în vârstă de 20 ani. Această tânără îi va da viața peste cap și va trezi în Lumikki amintiri despre care habar nu avea că există. Zalenka îi va mărturi că este sora ei mai mare și că totul s-a întâmplat atunci când tatăl ei făcuse o călătorie în Praga cu câțiva ani de zile în urmă.

Pe Lumikki această veste o șocase, deși știa în adâncul sufletului său că avea o soră și că ea rătăcea pe undeva. Totuși cuvintele lui Zelenka o nelinișteau de parcă fata avea ceva de ascuns.

Zelenka îi povestise că aflase despre ea din scrisorile pe care mama ei i le trimitea tatălui lui Lumikki. Îi povestise despre cum învățase suedeză pentru a se pregăti de ziua în care avea să o întâlnească. Și..mai mult de atât, îi spuse cum o urmărise în Praga incă de când o văzuse în prima zi. Lumikki asculta fascinantă povestea Zelinkăi – i se părea atât de veridică. Mai ales acum, când era din nou singură și simțea nevoia să aibă o soră.

Lumikki încă suferea după Blaze, cel ( sau cea ) care o iubise cel mai mult. Deși Blaze era o ea care voia să devină un el, pe Lumikki nu o deranja deloc acest fapt. O iubea așa cum nu mai iubise pe nimeni până atunci însă această iubire a rănit-o. Blaze a plecat de lângă ea, spunând că are nevoie de timp ca după operație, să se obișnuiască cu ideea ce va fi un el. Lumikki nu ar fi vrut să plece, ar fi vrut să rămână, să treacă peste toate împreună. Dar a plecat…

Așa că, acum în Praga, Lumikki avea nevoie de altceva și Zelenka era altceva, era o soră!

Simțea trădare din partea părinților ei și deși ar fi vrut să-i sune să le ceară explicații, nu putea să o facă. Relația lor era prea rece pentru a pune o întrebare atât de serioasă așa din senin. Știa totuși că familia ei ascunde un mare secret. Acesta să fie?

Lumikki a afla că Zelenka trăiește cu Familia, un grup de oameni care o luat-o în grijă atunci când mama ei a murit. O iubeau și avea grijă de ea iar Zelenka îi adora. Fata ar fi vrut ca Lumikki să-i cunoască Familia dar pentru asta ea trebuia să creadă că întradevăr era sora Zelenkăi.

Bănuielile lui Lumikki se confirmă atunci când a ajuns prima dată la casa Familie; nu au lăsat-o să intre iar Zelenka a fost aspru pedepsită. Se vedeau de fiecare dată pe ascuns și mereu în alte locuri. Zelenka părea că făcea parte dintr-o sectă numită Familia iar cel pe care ea îl vedea atât de bun se numea Adam.

Era una din acele zile când nu se putea vedea cu Zelenka și stătea liniștită la masa unei cafenele. Atunci a auzit o discuție ciudată între doi bărbați iar unul părea a fi reporter. Câteva minute mai târziu bărbatul care nu era reporter suferise un accident mortal exact în fața cafenelei. Să fie asta oare o coincideță? Pentru Lumikki sigur nu era.

În încercarea ei de a afla secrete a aflat că reporterul se numea Jiri și lucra pentru canalul de știri Super8. Își dorea tare mult să devină faimos așa că se hotărâse să afle adevărul legat despre secta numită Familia, sectă din care făcea parte și Zelenka. Aflase totuși un adevăr care o îngrozise, Adam, liderul sectei, plănuia o sinucidere în masă a membrilor acestei. Sora ei se afla în pericol de moarte!

După aflarea acestui secret Lumikki își dăduse seama că nu va mai avea liniște. Cineva își dorea să o omoare cu orice preț.

Vorbise cu Zelenka și încercase să-i spună adevărul dar aceasta refuzase să o asculte. I se părea absolut normal tot ceea ce se întâmpla în casă iar sinuciderea o vedea ca pe o binecuvântare. Singura soluție era ca Lumikki să se afle în acea casă, să-l dea pe Adam de gol și să-i dovedească Zelenkăi cum era de fapt Familia. Nu era atât de ușor pentru că deși intrase în casă dându-se drept sora lui Zelenka, Adam știa cine era. Cu prima ocazie a prins-o și a băgat-o în turn, plănuindu-i moartea. Cea care o va ajuta să fugă va fi Zelenka care îi mărturisește și că a inventat toată povestea cu sora ei.

Ce va face acum oare Lumikki după ce scăpat pentru a doua oară din ghearele morții? Se va întoarce după Zelenka deși știe că nu este cu adevărat sora ei? Îl va lăsa pe Adam să omoare atât de mulți oameni? Secrete peste secrete ies la iveală și în acest volum al seriei. Vă invit să le descoperiți citind această carte.

„ Alb ca zăpada ” a fost un volum la fel de bun ca și primul. Cu acțiune pătrunzătoare, sentimente contradictorii, prietenii închegate pentru a potoli răul. Mi-a plăcut, l-am devorat și vi-l recomand și vouă!

Merită citit!

Spor la lectură!

„ Sunt sânge din sângele tău. Sunt carne din carnea ta. Ești sânge din sângele meu. Ești carne din carnea mea. Facem parte din aceeași Familie.”

 

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>