Atelierul diavolului – Jachym Topol

Atelierul diavolului – Jachym Topol

Titlul: Chaldnou zemi

Anul apariției: 2015

Editura: Art

Traducător: Sorin Paliga

Număr de pagini: 173

 

Toți vor ca orașele lor să ajungă cunoscute în urma invadării trupelor germane și rusești. Însă fiecare alege să își facă orașul cunoscut prin propria sa putere. Terezin și Belarus, două orașe mai puțin cunoscute, se luptă pentru un titlul. Cine îl ia? Cine rămâne? Vom afla în curând.

Înainte de a vă dezvălui puțin din acțiunea cărții „ Atelierul diavolului ” să încercăm să aflăm cine este autorul Jachym Topol. La o simplă căutare pe google găsim că Jachym Topol este scriitor de origine cehă, născut la data de 4 august 1962. S-a născut în Praga și este fiul unor oameni cu o educație aleasă astfel că începe să scrie de mic copil. Pe durata Revoluției din 1989 din Cehoslovacia, Jachym Topol scrie despre drepturile omului și luptă pentru apărarea cetățenilor. Din punct de vedere literar, scrie romane, piese de teatru, versuri pentru diverse trupe muzicale și chiar poezii.

Terezinul este un oraș a cărei istorie începe să fie uitată de lume. Fiind un fost lagăr nazist, începe să-și piardă din alura istorică și să fie tot mai puțin vizitat. Lebo, sau unchiul Lebo, așa cum îl numește însuși autorul, nu acceptă această idee și vrea să facă din fostul lagăr Terezin un adevărat punct de atracție turistică. Astfel că, așa cum își amintește naratorul care de mic umbla prin zidurile orașului pentru a culege dovezi a ceea ce a fost; Lebo încearcă acum să aducă în prim plan masacrul ce s-a petrecut atunci. Reușește să atragă oameni interesați de istoria locului și chiar turiști care, vizibil afectați de soarta strămoșilor, vin la Terezin pentru a avea conștiința împăcată.

În același timp, în Belarus, unde comunismul și-a lăsat și el amprenta într-un mod groaznic, Alexandru dorește să reînvie istoria vrând să creeze, ceea ce va numi mai târziu un horror trip de neuitat.

Nimic nu pare ieși din comun, până când Alexandru nu-l întâlnește pe Lebo și-i cunoaște succesul cu care a reușit să facă dintr-un loc uitat de lume, un loc suprapopulat și vizitat de străini. A reînviat atât orașul cât și oamenii ce locuiau în el. Pentru turiști, Lebo era un învățător.

Soarta, sau poate nu, a făcut ca Guvernul să intervină în planurile lui Lebo în ceea ce privește evoluția Terezin-ului. Au fost omorâți oameni, distruse clădiri.

Naratorul scapă cu ajutorul lui Alexandru și al surorii sale, care îi promite o viață minunată în Belarus. Cu ce scop? Trebuia să-i ofere baza de date pentru a putea contacta oamenii ce au sponsorizat în trecut Terezin-ul. Dar cum? Când ajunge naratorul în Belarus descoperă că era încă sub aripa comunismului. Își pune viața în pericol pentru un plan pe care, nu era sigur că dorește să-l ducă până la capăt… și totuși ajunge la destinație.

Află că Alexandru vrea să readucă în atenția Europei masacrul de la Chatyn, creând un înfiorător muzeu al ororilor umane, acolo unde, mulți cunoscuți prindeau viață datorită unor mecanisme complicate. În acel Atelier, avea să-l vadă pe Lebo, pentru ultima dată, transformat într-o păpusă.

Cum va reuși să scape? Unde îl va duce frica de moarte? Citiți cartea și cu siguranță veți afla!

Mi-a plăcut de la copertă, până la ultima pagină. O carte vie, un jurnal al unei alte lumi văzute doar de cei ce au fost acolo. Recomand să o citiți și să descoperiți îmbinarea dintre comic și tragic.

„ Pe râul sentimentelor

și pe dealul indiferenței

soarele de metal

apasă

o colonie de spaimă.”

Mulțumesc Libris, librărie online, pentru că mi-a oferit ocazia să citesc această carte minunată. Carte o puteți comanda de AICI, cu reducere și transport GRATUIT. De asemenea, pe site-ul lor găsiți multe cărți la secțiunea cărți beletristică, care cu siguranță vor fi pe placul vostru.

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>