Cititorul din pestera – Rui Zink

Cititorul din pestera – Rui Zink

Am început această carte, sceptică fiind de grosimea ei, dar atunci când am dat ultima pagină am înțeles din nou sintagma „esențele tari se țin în sticluțe mici ”. Consider că fiecare persoană care își dorește să citească, ar trebui să înceapă prin a parcurge cele o sută de pagini ale lui Zink. Fără doar și poate, această carte, ar trebui să fie pusă ca și lectură obligatorie în școli.

Cititorul din peșteră ” ne prezintă un monstru Animal Lector care este îndrăgostit de cărți și aduce în prim plan călătoria unui băiețel debusolat aflat pe o barcă.

Este vorba despre un puști care, fugind de gărzile regale care căutau un hoț, se ascunde într-o barcă unde este găsit. Pentru a nu fi aruncat peste bord i se propune să lucreze la bordul bărcii. Într-una din zile când căuta cartofi pentru a-i duce bucătarului, dă peste saci întregi plini cu cărți. Punând mii și mii de întrebări, copilul află că ei merg în căutarea monstrului numit Animal Lector și că acele cărți sunt o capcană.

Deși părea un personaj din basme, copilul se întâlnește cu acest monstru devorator de lectură, când, în urma unei furtuni nauvragiază direct în peștera lui. Aici începe mare lui călătorie în literatură. Pentru a putea fi un interlocutor pe măsură și pentru a-și păzi viața, băiatul este nevoit să citească din Dostoievski, Tolstoi, Pimenta, Bocage, străbătând întreaga arie literară: de la proză la poezie.

Cu timpul băiatul prinde gustul lecturii și nu mai vede acest lucru ca fiind o povară. Însă, când îi era lumea mai dragă, planul căpitanului a dat roade iar micul său prieten a fost găsit, capturat și dus la grădina zoologică din orașul natal.

Ce se întâmplă cu Animal Lector? Ce va face puștiul acum că a dat de gustul literaturii? Citiți și rămâneți surprinși!

O carte despre lumea de azi scrisă cu foarte mult umor. O lecție de citit care te pune pe gânduri. Am zâmbit la fiecare dialog purtat de cei doi și apoi meditam la realitatea de azi… la impactul Tv-ului.

O recomand cu toată inima, celor mari și celor mai puțin mari. Vă veți îndragosti de Zink și de „ Cititorul din peșteră”

„ Toată lumea fură ceva de la cineva: bani, idei, muncă, timp, răbdare, viață chiar. Numai sufletul nu se fură, pentru că el poate fi doar cumpărat ( sau, mai bine zis, vândut ) de către însuși stăpânul său, ceea ce de altfel foarte mulți dintre noi o fac cu destulă plăcere și, aș spune eu, la un preț suficient de modic. ”

* Mulțumesc Libris, librărie online, pentru această minunată carte. O puteți comanda cu încredere de aici, beneficiind astfel și de transport gratuit. Pe site-ul lor găsiți foarte multe cărți online atât în română cât și în engleză, care cu siguranță vă vor fi pe plac.

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>