City – Alessandro Baricco

city_1_fullsize Am citit cartea lui Baricco cu sufletul la gură și plină de îndoieli; îndoieli generate de teama de a nu fi înțeles ce a dorit să-mi transmită autorul și unde anume a vrut să mă poarte.

Când am pus cartea jos mi-am dat seama că poate fi interpretată în zeci de feluri  și că, cu siguranță, nici unul nu este greșit. E acel gen de carte, în care autorul, te lasă să crezi ce vrei tu despre personajele sale, să ți le imaginezi după bunul tău plac și să le definești singur.

Este vorba despre micul Gould, copilul geniu descoperit la vârsta de doar 6 ani, al cărui tată nu prea stătea pe-acasă; el rămânând mai mereu în grija vreunei guvernante bine alese. Ca orice copil prea deștept, Gould se bucură și de simpatie dar și de antipatie din partea celor din jur, ajungând în cele din urmă să-și facă prieteni imaginari și să umble doar cu propria sa guvernantă, Shatzy, care se dovedește a fi mai copilă decât el.

Unde-l duce celebritatea și ce înseamnă lipsa tatălui din viața lui Gould puteți descoperi urmărindu-i acțiunile și ascultându-i maturitatea din vorbe. O copilărie care nu a fost trăită la timp și care, îl poartă unde vede cu ochii.

Titlul exprimă felul în care este construită această carte și unde este defapt miezul acțiunii. Ca orice oraș cartea are periferie, cu oameni simpli și nu prea copți la minte dar are și un centru impunător, frumos, unde, deși nu este agreat, toată lumea dorește să ajungă. Așa era Gould: un puști nu prea plăcut dar în preajma căruia ai fi vrut să te afli.

Vă invit să citiți cartea din scoarță-n scoarță și să reveniți cu propria voastră interpretare. Sunt sigură că o aveți adora și că va fi printre preferatele voastre.

* Mulțumesc Editura Univers pentru șansa de a citi cartea lui Baricco. Puteți comanda și voi cartea de aici și de asemenea puteți intra pe site-ul lor pentru mai multe cărți interesante.

„ Eram pretutindeni atunci când stăteam lângă tine, e un lucru pe care nu o să reuşesc să-l explic nimănui. ”

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>