De ce fierbe copilul in mamaliga – Aglaja Veteranyi

De ce fierbe copilul in mamaliga – Aglaja Veteranyi

Titlul original: Warum dans Kind in der Polenta kocht

Editura: Polirom

Traducere: Nora Iuga

Anul apariției: 2016

Număr de pagini: 175

„ De ce fierbe copilul în mămăligă ” este o carte complexă despre o copilărie trăită pe drumuri și-n sălile de circ; despre o țară care te-alungă și-așteaptă să o hrănești din propriul buzunar; despre o copilă a cărei singură alinare era povestea spusă de sora ei mai mare: „ De ce fierbe copilul în mămăligă ”.

Acest roman este aproape unul autobiografic. De ce? Haideți să descoperim câte ceva despre scriitoarea Aglaja Veteranyi.

La o simplă căutare pe google descoperim că Aglaja Veteranyi s-a născut pe data de 17 Mai 1962 în București așadar este o scriitoare de origine română și a crescut într-o familie de artiști de circ. Toată viața a cutreierat mai multe țări dar într-un final s-a stabilit în Elveția. În anul 1999 apare primul volum de versuri al scriitoarei dar și romanul „ De ce fierbe copilul în mămăligă ”; tradus în mai multe limbi de circulație internațională, înclusiv în română. Aglaja Veteranyi se sinucide în iarna anului 2002 într-un spital din Zurich, din cauza unei depresii.

Acțiunea romanului se petrece în vagonul unei familii, fugite din România, ce lucrează șa circ. Aceștia țin diverse reprezentații în mai multe țări ale lumii iar, personajul principal, prezintă toate aceste călătorii prin ochii ei. Fetița care ne prezintă viața văzută prin ochii ei, ne poartă într-o lume a evoluției și a învoluției.

Este o lume a răulului și o binelui deopotrivă. A unui copil mai mult singur decât împreună cu familia, căci fiind aruncat dintr-un loc în altul, nu reușește să se agațe de nimic; de nici o țară, de nici o limbă. În primii ani ai plecării sale, fetița compară mereu străinătățurile, cu oamenii bogați și frumoși, cu țara comunistă pe care a lăsat-o în urmă, unde era lipsită de libertate. Un singur lucru îi va aduce aminte complet de țara natală: mâncarea gustoasă a mamei.

Se obișnuiește repede cu viața de artist și în scurt timp un sigur loc va fi recunosc drept acasă: vagonul de călătorie. Iubește lumea spectacolului dar în același timp se teme pentru siguranța ei și a familiei sale. Cu un tată care nu îi arăta prea des iubire și protecție, fetița se refugiază adesea în brațele mamei, unde găsește loc de alinare și dragoste. Are o soră care îi spune mereu aceeași poveste De ce fierbe copilul în mămăligă ” e un joc făcut de ele pentru situațiile în care se panichează și nu găsesc o rezolvare.

Pentru siguranța lor, fetele sunt lăsate de către părinți la un cămin provizoriu, în grija lui Frau Hitz. Aici fetele merg la școală și găsesc o altă lume față de cea trăită de ele până atunci: o lume mai civilizată, cu multe reguli stricte. În această școală, află că părinții lor s-au despărțit și că sora ei va trebui să meargă împreună cu tatăl lor în Franța. După ea va veni mai târziu mama ei.

Mama ei a fost dată afară de la circ, așa că vor începe o nouă viață, în care amintirile despre România vor dispărea treptat până nu vor mai fi deloc. Cum va fi viața ei de acum încolo?

Vă invit să citiți acest roman minunat pentru a vedea cum se termină povestea eroinei noastre!

Mi-a plăcut, nu mult, ci foarte mult. Este un roman altfel! Este despre tot ceea ce credeam ca nu exista și totuși era chiar aici. E poezie și proză, oroarea și fascinație.

Îl recomand cu mare drag!

Spor la lectură.

„ Tristețea te îmbătrânește.
Eu sunt mai bătrână decât copiii din străinătate.
În România copiii se nasc bătrâni pentru că sunt săraci încă din burta mamei și trebuie să asculte grijile părinților.
Aici trăim ca în paradis. Cu toate astea, tot nu devin mai tânără. ”

Mulțumesc mult, Libris, librărie online, pentru că mi-a dat ocazia să citesc această carte minunată. Puteți comanda și voi cartea de AICI cu reducere și transport GRATUIT. De asemenea pe site-ul lor, găsiți cărți pentru toate vârstele în secțiunea cărți de  beletristică.

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>