Doamna Doubtfire – Anne Fine

Doamna Doubtfire – Anne Fine

Titlul original: Madame Doubtfire

Editura: Arthur

Traducere: Iulia I Arsintescu

Număr de pagini: 167

Anul apariției: 2016

De când am văzut titlul în librărie, gândul mi-a zburat la filmul cu același nume, Mrs. Doubtfire, film care mi-a plăcut enorm de mult și pe care l-am vizionat și în timp ce citeam cartea. Filmul este total diferit față de carte, deși numele personajelor rămân neschimbate; acțiune este diferită dar tot la fel de captivantă. Înainte însă de a o cunoaște pe Doamna Doubtfire, vă invit să descoperim câteva lucruri despre autoarea care i-a dat viață acestui personaj: Anne Fine.

La o simplă căutare pe google aflăm că Anne Fine s-a născut pe data de 7 Decembrie 1947, este de origine britanică și a devenit cunoscută datorită cărților pentru copii. Cu două dintre romanele sale, Goggle Eyes și Flour Babies, a câștigat prestigioasa Medalie Carnegie iar în anul 2001 i-a fost acordat premiul Children’s Laureate, pentru întreaga activitate. Anne Fine a fost decorată în anul 2003 cu Ordinul Imperiului Britanic. Romanul Doamna Doubtfire a fost ecranizat în anul 1993.

După ce Daniel divorțează de Miranda și este obligat să-și vadă copii doar în weekend, acesta încearcă tot posibilul să-și convingă fosta soție să-l lase să ia el copiii de la școală în timpul săptămânii.  Își iubește nespus de mult cei trei copii ai săi dar iresponsabilitatea și certurile cu mama lor au făcut ca acesta să fie dat afară din casă. Nu o duce prea bine cu viața de burlac, drept urmare are un job în care pozează drept model pentru studenții de la arte.

În urma ultimei vizite, a aflat de la Lydia și Christopher că mama lor intenționează să angajeze o bonă pentru a putea avea grijă de ei în timpul săptămânii.

Când sosește Miranda după copii, Daniel reușește să modifice anunțul care urma să fie publicat a doua zi în ziar, prin care se solicita îngrijirea celor trei copii și puțin menaj prin casă.

Primele două telefoane au adus ghinion în ceea ce privește căutarea Mirandei, însă la al treilea telefon, norocul a fost de partea ei. A dat peste o doamnă deosebit de drăguță, care iubea nespus de mult copii și care era dispusă să facă mai mult decât lucrurile necesare prin casă. Dăduse peste Doamna Doubtfire.

Ceea ce pentru mama Mirandei părea a fi îngerul pe pământ, de fapt era chiar Daniel, deghizat în Doamna Doubtfire. Rămăsese la fel de iresponsabil deoarece își punea copii să facă toate treburile prin casă, treburi care îi reveneau într-un final Doamnei Doubtfire. Copiii îl ascultau pentru că își doreau să rămână în grija lui dar și pentru că se fereau de o posibilă criză a mamei lor în cazul în care ar fi aflat adevărul.

Doamna Doubtfire devine, cu timpul, cea mai bună prietenă a Mirandei; ba mai mult, este persoana căreia îi spune despre toate certurile cu Daniel, despre suferința ei și, deși, o mai mustră uneori, Doamna Doubtfire stă liniștită și o ascultă.

Lucrurile ar fi mers bine și toată lume ar fi fost fericită dacă, într-o zi, Miranda nu ar fi anunțat că urmează să găzduiască cursurile studenților de la arte. Prin urmare atât Daniel cât și Doamna Doubtfire trebuiau să fie în același loc, în același timp. Dar…cum?

Vă las pe voi să aflați cum a reușit Daniel să fie două persoane diferite în aceeași casă dar și sfârșitul poveștii. Nu uitați însă să luați cu voi un pachet mare de șervețele. Veți avea nevoie!

Mi-a plăcut mult cartea! E o lectură ușoară. Se citește cu drag în parc sau în pauza de la birou. M-a binedispus deși, acțiunea a fost total diferită față de cum o știam eu din film.

E o comedie scrisă! O recomand cu drag!

„ Nu-i ca și cum Doamna Doubtfire ai fi cu adevărat tu. Nu-i ca și cum te-am vedea pe tine acolo, ca și cum am petrece de-adevăratelea timp cu tine. Nu poți fi tata. ”

 

 

 

 

 

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>