Flori de ruina – Patrick Mondiano

Flori de ruina – Patrick Mondiano

Titlul: Fleurs de ruine

Anul apariției: 2015

Editur: Art

Traducător: Constantin Abăluță

Număr de pagini: 169

Înainte de a vă purta cu mine printre paginile acestei cărți, am să vă invit să-l descoperim împreună pe scriitorul Patrick Mondiano, cel care a primit Premiul Nobel pentru Literatură în 2014. La o scurtă căutare pe Google, găsim că, Patrick Mondiano s-a născut pe 30 Iulie 1945 în Franța. Prima sa lucrare La Place de l’Etoile, a obținut Premiul „ Roger Nimier ” și Premiul „ Feneon ”. Patrick Mondiano este cunoscut ca fiind un scriitor prolific, el publicând un roman cam o dată la trei ani. Pe lângă romane, el mai scrie și scenarii de film și versuri pentru diferite melodii. 

Flori de ruină ” a fost tradusă de către Editura Art în 2015.

Pot spune că „ Flori de ruină ” este o carte aparte pentru mine deoarece ascunde atât de multe metafore; însăși coperta este o întreagă metaforă pentru cititor.

Personajul principal este și narator, deci el va fi cel care va povesti întreaga acțiune a cărții prin ochii săi; el ne va plimba pe străzile Parisului, îndiferent că e noapte sau iarnă.  Firul narativ al romanului este complicat de înțeles la prima vedere. Avem un cuplu care, aparent se sinucide, în romanticul Paris. Motivul morții lor este de neelucidat însă naratorul nostru descoperă câteva indicii cărora poliția nu le-a dat prea mare importanță.

Se pare că, acel cuplu, a străbătut străzile Parisului în seara în care au hotărât să se sinucidă. Și nu erau singuri, erau în compania a două doamne și a doi domni. Ciudat este faptul că, personajul nostru, i-ar fi cunoscut cândva, în copilărie, pe cei patru care au însoțit tânărul cuplu pe străzile pariziene.

Incursiunea pe care o face naratorul cu trecutul; drumul parcurs de către cei doi, îl parcurge și el câțiva ani mai târziu, trecând prin aceleași locuri, depănând amintiri și creând legături; oamenii pe care și-i amintește că i-ar fi salvat cumva viața; cei care au mințit că au o viață și defapt nu o aveau. Ce legătură ar putea avea toate acestea cu moartea acelui cuplu? Ce legătură există oare între personajul narator și misterul sinuciderii cuplului? ( citiți cartea și poate veți găsi răspunsurile! )

Pornim într-o călătorie pentru a găsi trecutul și identitatea pierdută în urmă cu treizeci de ani a personajului nostru. Intrăm printre ruinele Parisului și-l găsim mai frumos, mai îmbietor, mai romantic.

Flori de ruină ” e o carte pe care o înțelegi greu, dar o dată ce reușești să îi prinzi firul nu o mai lași din mână. Situațiile cu care m-am confruntat în carte nu puteau fi dovedite, nu existau martori, doar naratorul care își spunea propria poveste. Totul ține de mine, ca cititor, cum presupun că se va desfășura acțiunea.

O recomand! E scurtă, se citește repede și se joacă mult cu mintea ta. E alertă și deloc greoaie.

„ Am simțit o apăsare în capul pieptului, o floare cu petale tot mai mari care mă sufocau.”

Mulțumesc mult Libris, librărie online, pentru minunata ocazie de a citi această carte. Puteți comanda cartea de AICI cu reducere și transport gratuit. Dacă sunteți pasionați de cărți de beletristică, pe site-ul lor, găsiți titluri pentru toate vârstele.

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>