Legenda – Marie Lu

Legenda – Marie Lu

Titlul original: Legend

Editura: Booklet Fiction 

Traducerea: Ines Hristea

Anul apariției: 2016

Număr de pagini: 314

Ah cât de multe se pot schimba în timp, nu e așa? Day și June ne poartă într-o cu totul și cu totul altă lume, o lume a războiului, a luptelor interioare. O lume stăpânită de Republică și soldați. Day și June sunt doi adolescenți normali care vin din lume  atât de diferite: ea e o elevă de nota 10 care a obținut la Examen punctajul maxim, el, un infractor, căutat de autorități.

Până a descoperi povestea lor haideți să aflăm puțin câte ceva despre autoarea cărții „ Legenda ” . La o simplă căutare pe google descoperim că Marie Lu ( pe numele adevărat Xiwei Lu ) este o autoare de romane SF pentru adolescenți. Este cunoscută datorită celebrei serii Legenda. S-a născut în 1984 în China iar 5 ani mai târziu s-a mutat în America. A început să scrie seria de cărți pentru adolescenți „ Legenda ” în anul 2011 și deși s-a spus despre cărțile ei că sunt doar opere comerciale, Marie Lu se bucură de un real succes în rândul tinerilor pasionați de SF.

Așa cum am spus June și Day sunt doi adolescenți normali, de 15 ani care provin din medii total diferite: ea s-a născut într-o familie bogată din Republică și are în față un viitor strălucit în armată. El s-a născut la periferie, prin oameni cerșetori și viața nu a fost prea blândă cu el. A fost declarat mort la 10 ani dar defapt a devenit cel mai căutat infractor al țării.

Destinul face ca familia lui Day să sufere de o boală care în Republică te condamna la moarte. Epidemia, așa cum era numită de autorități, făcea ravagii printre cei săraci iar când casa lui Day a fost însemnată cu X-ul roșu, aceasta a înnebunit. În disperarea sa de a face rost de antitod, dă o spargere spitalului municipal dar este rapid descoperit de soldați iar în încercarea lui de a scăpa îl omoară pe generalul Metias.

June este copilul geniu al Republicii, după ce a luat punctajul maxim la Examen, a ajuns la facultate înaintea tuturor. Chiar dacă abilitățile sale intelectuale erau ireproșabile, comportamentul său rebel îi crea adeseori probleme. Așa s-a întâmplat și atunci: a fost prinsă escaladând un turn dinafara perimetrului școlar și trimisă acasă cu fratele său. Însă acea seară avea să-i schimbe viața pentru totdeauna. După ce fratele său a fost omorât într-un atac la spitalul pe care îl păzea, June și-a promis că îl va căuta pe Day și nu va avea liniște până când nu va fi condamnat.

După înmormântarea lui Metias, rolul de general este preluat de Thomas ( cel mai bun prieten din copilărie al său ) iar June este avansată în grad și trimisă în prima ei misiune: găsirea și capturarea lui Day.

Day este însă prins cu salvarea lui Eden ( fratele său cel mic care a fost contaminat cu virus ) și cu ajutorul bunei sale prietene Tess, va face tot posibilul să strângă banii suficienți pentru antidot.  Așa se face că, într-una din zile pe când paria pentru luptele ilegale din Skiz, a întâlnit-o pe Fată, rănită și cu câteva coaste rupte. S-a oferit să o ajute dar ce nu știa el, e că se îndrăgostise de ea.

June își juca bine rolul de fată a străzii și de când băiatul acela frumos a salvat-o din pumnii lui Kaede, se simte mai în siguranță. Ce va avea ea să afle e că acel băiat pe care tocmai l-a sărutat este ucigașul fratelui său, Metias. Mândră că l-a prins în sfârșit, îl anunță pe Thomas care trimite o patrulă la el acasă ( se crea o ambuscadă ).

Pus în alertă Day fuge acasă pentru a-și pune mama și frații la adăpost dar este prea târziu. Armata Republicană i-a înconjurat și singura scăpare e ca Day să se predea. Refuză acest lucru și locotenenta Jamerson îi împușcă mama de față cu June. Este capturat și trimis la închisoare.

June îl vizitează des și începe să aibă îndoieli în ceea ce privește încredere republicii și mai ales aportul pentru grija concetățenilor ei. Află lucruri pe care Metiaș ar fi vrut să i le spună chiar în seara în care a fost omorât. Republica împrăștia virusul iar cei aflați în clădirile sărace erau luați drept cobai pentru a se crea antidot. Brusc îi trece prin minte faptul că Day e posibil să nu-l fi omorât pe fratele său și decide să-l ajute să evadeze.

Va reuși oare June să-l scape pe Day chiar în ziua în care acesta era condamnat? Cine este oare ucigașul lui Metias? Atât de multe întrebări…iar răspunsurile lor se află chiar în fața voastră. Vă invit să parcurgeți și voi călătoria lui June și Day în lupta lor împotriva Republicii. Vă invit să citiți cartea ! E interesantă, captivantă, plină de suspans. Are acel ceva care te face să vrei sa dai pagină cu pagină.

O recomand cu drag.

Spor la lectură!

„ Dar, în același timp, are și o inocență care o face să fie complet diferită de cei mai mulți dintre oamenii pe care i-am văzut până acum. Nu are urmă de cinism, nu e blazată. Strada nu a îngenuncheat-o. Din contră, a făcut-o mai puternică.  ”

Mulțumesc Editurii Booklet Fiction pentru că mi-au oferit ocazia să citesc un roman atât de bun. Momentan pe site-ul lor găsiți o gamă variată de manuale școlare și auxiliare care vă sunt de folos. Cărțile din colecția Booklet Fiction se găsesc pe raftul librăriilor din toată țara iar „ Legenda ” poate fi comandată de AICi.  Mai multe informații dar și titluri despre alte cărți SF pentru adolescenți, găsiți pe pagina lor de facebook.

2 Comments

  1. Marcovici Geo
    Apr 20, 2016

    Felicitari! O recenzie frumoasa care ma lamureste o data pentru totdeauna despre ce e vorba in carte. Multumesc!

  2. Cosmin Lazăr
    Apr 21, 2016

    Felicitări :) Mi-a plăcut maxim cartea!

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>