Lista iubitilor mei – E. Lockhart

Lista iubitilor mei – E. Lockhart

Titlul original: The Boyfriend List

Editura: Trei ( Young Fiction )

Traducere: Teodora Constantinescu

Număr de pagini: 237

Anul apariției: 2016

De la scriitoarea E. Lockhart am mai citit romanul „ Mincinoșii ” așa că pot spune că eram oarecum familiarizată cu stilul ei de a scrie. Nu știu exact ce anume așteptam de la „ Lista iubiților mei ” dar pot spune că această carte mi-a întrecut așteptările. O vedeam ca fiind o carte tipic adolescentină și cu siguranță așa și e. Dar, cine nu a trecut măcar o dată prin problemele adolescentine alu lui Ruby?

Înainte de a afla peripețiile lui Ruby Oliver și de a descoperi cum stă treaba cu Lista iubiților săi, haideți să aflăm câte puțin despre autoare. La o simplă căutarea pe google aflăm că E Lockhart s-a născut în 1967 în America și scrie atât cărți pentru copii, pentru adolescenți cât și pentru adulți. A devenit cunoscută datorită seriei Ruby Oliver ( prima carte s-a tradus la noi cu sprijinul Editurii Trei „ Lista iubților mei ”).  Totodată cartea aici de față a fost cartea cu care E Lockhart și-a făcut debutul astfel că în anul 2005 a publicat prima carte a seriei Ruby Oliver. E Lockhart este defapt un pseundonim, autoarea publicând și sub numele real Jenkins, multe cărți pentru copii, cu care a câștigat diverse premii.

Ruby Oliver este adolescenta tipică de 15 ani care nu este foarte populară la școală, nu atrage foarte mulți băieți dar are totuși o gașcă de prietene cu care se înțelege foarte bine și un iubit care o iubește la nebunie… sau o iubea?

Lumea lui Ruby pare perfectă ( cu o mamă ecologistă și un tată grădinar ) asta până când… totul se prăbușește. Ruby Oliver merge la psiholog, suferă de anxietate. Pentru o mai bună colaborare și evoluție a ședințelor de terapie, este rugată să-și treacă toți iubiții pe o foaie, așa apare „ Lista iubiților mei ”.

Nu toți băieții au fost cu Ruby, cu unii nici măcar nu a vorbit vreodată în timp ce cu alții abia s-a sărutat. Anxietatea ei pornește de la Jackson, singurul băiat care a fost iubitul lui Ruby în adevăratul sens al cuvântului, timp de 6 luni.  Partea proastă e că Jackson a părăsit-o și s-a cuplat cu prietena din copilărie a lui Ruby, cu Kim.

Lucrurile nu erau chiar atât de rele sau nu erau văzute atât de grave de către prietenele sale. Asta până când la Balul Primăverii Jackson o caută pe Ruby și o invită să o însoțească la Dans. Deși ei ar fi trebuit să meargă doar ca prieteni, acolo s-a întâmplat lucrul ce a făcut ca Ruby să fie cea mai urâtă fată din școală: l-a sărutat pe Jackson iar el a negat că iar fi răspuns la sărut. Mai târziu, la petrecerea de pe doc, dată de către părinții lui Ruby, își face apariția Angelo, băiatul numărul 10 de pe lista ei și cel care ar fi trebuit să o însoțească la bal ( Ruby l-a părăsit pentru Jackson ). Îi oferă concarda și o sărută pe obraz. Jackson i-a parte la toată scena și face o criză de gelozie. A doua zi toată lumea o evită pe Ruby, inclusiv Jackson și Kim, care par mai îndrăgostiți ca niciodată.

Situația lui Ruby este ciudată și totuși ea reusește să treacă cu bine peste crizele sale anxioase cu ajutorul doctoriței Z și își va continua viața de adolescentă chiar dacă nimeni nu va mai vorbi cu ea în școală. Ce învață între timp la ședințele sale de terapie? Ruby învață să comunice cu oamenii, să afle care au fost motivele pentru care nu au mai căutat-o și pentru care nu i-au mai vorbit. Astfel că, descoperă că nu e tocmai cea mai îngrozitoare și respingătoare fată din liceul Trate și că mulți oameni s-au depărtat de ea deoarece anumite situații au fost înțelese greșit și nu au fost explicate la timpul potrivit. Totuși…în ciuda acestor lecții… se împacă oare Ruby cu Jackson? Reia prietenia cu Kim? Trebuie să citești cartea pentru a afla adevărul!

Mi-a plăcut cartea, chiar prea mult! E ușoară, te ține în priză și are anumite lecții în substrat. Da, e o carte pentru adolescenți, poate e clișeică dar mi se pare în regulă să o citim. Până la urma urmei și noi, cei mari, pierdem oameni deoarece nu știm cum să comunicăm cu ei, cum să pune problema.

Spor la citit!

„ Și sunt ferm convinsă că femeile n-ar trebui să devină înțepate și crude unele cu altele din cauza unui bărbat, fiindcă, pentru Dumnezeu, cum vom putea să conducem companii și țări întregi dacă noi  suntem preocupate de acum arată sânii nu știu cui într-un pulover roz? ”

* Mulțumesc mult Libris, librărie online, pentru că mi-a dat ocazia să citesc această carte.  Cartea o puteți găsi AICI cu reducere și transport GRATUIT. De asemenea, pe site-ul lor găsiți multe cărți de beletristică despre adolescenți, care cu siguranță vă vor încânta.

2 Comments

 1. Cosmin Lazăr
  Apr 19, 2016

  Felicitări pentru recenzie :)

  • Lluvia
   Apr 20, 2016

   Mulțumesc tare mult!

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>