Maestrul de go – Yasunari Kawabata

Maestrul de go – Yasunari Kawabata

Maestrul de go ” este un roman scris din perspectiva unui jurnalist, scris in paralel cu câteva zeci de articole publicate la ziarul unde acesta lucra.

Romanul ne prezinta ultima partida dintre Meijin, care este cel mai înalt grad al jocului de Go  și Otake nana-dan, un jucător inferior dar cu o ambiție incomparabilă.

De asemenea Kawabata suprinde o serie de stări și percepții dintre Japonia tradiționalistă și cea modernistă din secolul al XIX-lea.

Jocul se desfășoară într-un timp îndelungat deoarece Meijinul se îmbolnăvește iar partida a trebuit întreruptă și reluată de mai multe ori la rând. Jocul de go este o adevărată artă în Japonia iar scriitorul tratează înălțător fiecare mutare pe care jucătorul o face, descriind tensiunea creată în jur atunci când unul dintre ei se gândește la următoarea mișcare.

În romanul său, Kawabata dă un rol important atât jucătorului cât și jocului, creând între cele două elemente o legătură esențială și un stil de viață unic.

Stilul scriitorului este superb deși la început „ Maestrul de go ” poate părea un roman plictisitor; are puterea de a te face să simți că ești acolo. Am putut să simt tensiunea, să văd jucătorii cum iși fac vând cu evantaiul, să fac supoziții privind următoarele mutări… ce mai am fost în Japonia!

Voi ați citit romanul? Dacă da cum vi s-a părut? Dacă nu… nu mai stați pe gânduri!

„ Din cauza faptului că nu Îl vezi, Dumnezeu este peste tot.”

* Mulțumesc Libris, librărie online pentru această minunată carte! Ea poate fi comandată de aici. De asemenea pe site-ul lor puteți găsi foarte multe cărți online pentru toate vârstele și gusturile.

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>