Magonia – Maria Dahvana Headley

Magonia – Maria Dahvana Headley

Titlul orginal: Magonia

Traducere: Roxana Olteanu

Editura: Leda ( colecția Leda Edge )

Anul apariției: 2016

Număr de pagini: 299

Am terminat de citit această carte acum câteva zile însă abia acum am reușit să mă încumet să-i scriu recenzia. De ce? Pentru că este o carte total diferită față de tot ce am citit până acum. Povestea este unică iar sentimentele ce se ascund în spatele ei sunt atât de contradictorii încât sunt fascinante! Acțiunea este plăcută, alertă și…diferită. Înainte de a vă povesti despre viața Azei, haideți să aflăm câte puțin despre autoarea care a dat viață acestui personaj: Maria Dahvana Headley.

La o simplă căutare pe google descoperim că Maria Dahvana Headley s-a născut pe data de 21 Iunie 1977 în Oregon. Are origini americane, fiind cunoscută ca fiind scriitoare de romane, memorii și pe deasupra este și editor. În anul 2014 a început să scrie Magonia și a fost publicată în aprilie 2015; a fost nominalizată ca fiind cea mai bună carte în publicațiile din New York.

Așa cum a spus și la început „ Magonia ” este diferită față de tot ce am citit până acum și asta nu doar datorită poveștii.

Aza Ray Quel este aparent o adolescentă normală de 16 ani care are o familie frumoasă și un băiat care îi este cel mai bun prieten ( tipul acela de prieten care e gata sa facă orice pentru tine, oriunde și oricând ). Spun că este doar aparent o adolescentă normală, deoarece Aza suferă de mică, de o boală la plămâni, o boală care o împiedică să respire și să ducă o viață normală.  Boala Azei este una nemaiîntâlnită, așa că medicii nu știu cum să o salveze și tot ce pot ei să facă e să-i dea medicamente sperând că în acest fel, vor reuși să o mai țină în viață cât mai mult timp.

Pe lângă medicii care se luptă să o țină în viață, mama ei, și ea medic, încearcă să găsească un antidot împotriva necunoscutei boli a Azei. Mai este și Jason, cel mai bun prieten al ei, care luptă din răsputeri să găsească o soluție pentru ca Aza să respire ca un om normal.

Viața ei este ținută sub control până în momentul în care, în timpul unei furtuni Aza vede pe cer o corabie și își aduce numele venind de la o voce ce se afla în cer. Părinții cred că este doar efectul secundar al pastilelor pe care le ia, Jason însă o crede și așa încep cercetările. Adolescenții află că există numeroase declarații ale oamenilor care vedeau furtuni apărute din senin iar în urma lor recoletele erau distruse. În urma acestor informații în mințile copiilor ia naștere un nou concept: Magonia ( care rămâne la stadiul de fictiv, pentru o scurtă perioadă ).

Totul se întâmplă într-o seară când, în timpul vizitei lui Jason, Aza aude din nou pe cineva strigând-o pe nume. În momentul în care pășește în camera ei, observă geamul deschis iar în curtea din spate o multitudine de păsări ce o cheamă lacom. Se pare că leșinase pentru că atunci când deschide ochii se află într-o ambulanță ce o transporta spre spital alături de tatăl și sora ei și alături de Jason. Simțea că pur și simplu nu are aer.

Atunci când totul este pregătit pentru a fi transportată la spital se întâmplă furtuna care împiedică acest lucru iar Aza moare ( sau cel puțin așa crede familia ei ). Când se trezește Aza nu este în rai ci la bordul unei nave, deasupra norilor. Aici află cine este ea defapt, este unul dintre magonieni, dar nu oricine, ci chiar fiica căpitanului Zal.  Bulversată de toate câte se întâmplă, Aza chibzuiește totuși să afle că ea a fost răpită de la mama ei și trimisă în lumea „ celor care se îneacă ” încă de când era bebeluș dar că, acum sosită înapoi la bordul vasului ea are o misiune foarte importantă.

Dar să ne întoarcem pe pământ, unde toată lumea o plânge pe Aza și participă la înmormântarea ei; singurul care nu vrea să accepte acest lucru este Jason și se apucă să caute acea corabie pe care o văzuse prietena lui pe cer și implicit să o caute pe Aza. Așa află că Magonia există și pornește pe urmele ei.

Deasupra norilor, la bordul vasului Amina Pennarum, Aza Ray Quel află că ea va trebui să conducă un război împotriva familiei sale și împotriva Pământului. Aza va conduce războiul dintre Pământ și Magonia, un război ce se dă pentru hrana pământenilor. Pentru a face față acestui război ea trebuie să învețe să lupte și cum altfel decât prin cântat? De plămânii ei este legat canarul Milket cel care ar trebui să cânte cu Aza și să o ajute să-și controleze și puterile. Însă în acest război apare și Dai, un subordonat al căpitanului, pe care îl remarcă de la bun început și cu care începe să aibă o legătură strânsă deoarece puterile lor se completează reciproc.

Totuși mintea si inima Azei rămân pe pământ la familia ei și la Jason iar în disperarea ei încearcă uneori să-l mai strige având speranța că o aude. Jason o aude și își întărește convingerile că Aza lui este sus pe o corabie deasupra norilor și așteaptă să fie salvată.

Cu timpul, Aza își dă seama că și dincolo de nori este o lume, o lume a ei, care îi aparține, care o cheamă. Se confruntă cu rechini ai cerului, cu balene care stârnesc furtuni, cu lilieci care lucrează pentru ea. În același timp în sufletul Azei intervine și îndoiala față de propria ei mamă deoarece toată lumea îi spune că planul lui Zal împotriva omenirii nu ar fi tocmai unul bine intenționat. Aza află că mama sa a fost trădată de propriul canar și că acesta este închis în cabina navei, află că a fost alungată de către căpitanul Magoniei și că ea dorește să stârnească o întreagă revoltă. Cu ajutorul lui Dai, află și că magonienii se strecoară în lumea celor care se îneacă datorită unor costume ce imită perfect corpul uman dar că nu pot sta la nesfârșit pe pământ deoarece aceste piei se descompun.

În ciuda acestor adevăruri pe care le află, în ciuda dorului față de casă și de Jason, Aza îi jură credință lui Zal și îi promite că o va ajuta să salveze Magonia de la înfometare. Se luptă cu pirații și îl eliberează pe canarul lui Zal, semn că ar dori să se ridice împotriva propriei sale mame dar ceva nu o lasă.

Atunci când Aza ajunge la muntele unde se află proviziile ce vor salva Magonia și când începe să cânte pentru a transforma muntele în apă își dă seama că planurile lui Zal nu sunt cele pe care le credea ea. Zal își dorește cu ardoare să cucerească Pământul și să îl transforme în noua Magonie. Dorind să întrerupă cântecul care ducea la distrugerea casei sale, Aza își dă seama că se află prinsă într-o magie și că Milket și Dai continuă să cânte îndrumați de Zal. În acele ape se mai afla și Jason, venit să o salveze pe Aza. Ce putea să facă? Va reuși Aza oare să scape de sub vraja lui Zal și să se reîntoarcă pe pământ? Cu ce preț? Veți afla doar dacă veți citi cartea!

Cartea, așa cum am mai spus, este deosebită! Mi-a plăcut povestea, intriga, acțiunea iar de personaje m-am îndrăgostit pur și simplu! Aza cu aerul ei naiv și totodată cu maturitatea sa dă dovadă de prietenie și toleranță iar Jason…ei Jason este îndrăgostit nebunește de ea!

Acțiune complexă, vieți complexe… O recomand din suflet!

Spor la citit!

„ Ştiu că e penibil. Da, citesc. Omoară-mă. Puteam să-ţi spun că am crescut în bibliotecă şi cărţile au fost prietenii mei, dar nu ţi-am zis asta, nu? Fiindcă sunt miloasă. Nu sunt un geniu şi nici un copil destinat să devină un geniu. Pur şi simplu aşa sunt eu. Citesc chestii. Cărţile nu sunt singurii mei prieteni, dar ne înţelegem bine. Na.”

Mulțumesc mult Editurii Leda pentru minunata ocazie de a citi această carte. Cartea face parte din colecție Leda Edge, colecție nou apărută în cadrul editurii. Dacă doriți, puteți comanda cartea de AICI sau de AICI cu transport GRATUIT.

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>