Mandrie + prejudecata + zombi – Jane Austen si Seth Grahame – Smith

Mandrie + prejudecata + zombi – Jane Austen si Seth Grahame – Smith

Titlul original: Pride and prejudice and zombies

Editura: Leda ( colecția Leda Edge )

Traducere: Claudia Roxana Olteanu

Anul apariției: 2016

Număr de pagini: 377

Povestea începe atunci când o molimă serioasă se abate asupra satului englezesc Meryton: toți morții se transformă în zombie și devorează fiecare localnic. Singurele luptătoare care reușesc să facă față nenumiților, sunt surorile Bennet, antrenate în lupta shaolin și au arta de a mânui sabia mai bine decât oricine altcineva.

V-am făcut curioși? Foarte bine! Dar, înainte de vă povesti mai departe haideți să aflăm câte ceva despre autoare.

La o simplă căutare pe google descoperim că Jane Austen s-a născut la data de 16 decembrie 1775 în Anglia. Datorită viziunii sale realiste Jane Austen a devenit la scurt timp cea mai notabilă scriitoare a epocii sale.  Primul său roman a fost scris înainte de 1796 și a fost publicat abia în 1811 ( Rațiune și simțire ). Toate romanele lui Austen au acel ceva care te fac să le devorezi fără să scoți o vorbă. Despre Seth Grahame- Smith, aflăm că este născut în anul 1976 în America și a devenit cunoscut datorită cărții „ Mândrie + prejudecată + zombi ” după care s-au puz bazele scenariilor filmului cu același nume. „ Mândrie + prejudecată + zombi ” a fost scrisă în 2009 deși la noi s-a tradus mult mai târziu. 

Așa cum v-am spus satul Meryton fusese atacat de zombi iar domnișoarele familiei Bennet au slujba de a apăra ținuturile de atacurile lor și de a-i omorî fără să ezite. Cu o mamă care se grăbea să le mărite pentru avere și cu un tată care dorea, mai degrabă, să rămână să lupte, cele 4 surori nu aveau o viață de loc ușoară.

Totuși, viața lor a devenit și mai dificilă când în sat a apărut domnul Bingley iar doamna Bennet a început să considere că e o partidă foarte bună pentru fata ei mai mare Jane. La insistențele sale domnul Bennet l-a vizitat, l-a chemat și pe el în vizită iar încet, încet se pare că între cei doi se înfiripa o poveste de dragoste. Domnișoara Jane era frumoasă, drăguță, amabilă, fapt ce stârnit imediat interesul domnului Bingley.

Despre însoțitorul domnului Bingley, domnul Darcy, lumea îl cataloghează de la bun început ca fiind demn de dispreț și trufaș. Însăși Elizabeth, sora mai mică a lui Jane, spune despre acesta că este dezagreabil.

Situațiile comice, balurile dar și grija lui Elizabeth ( Lizzy ) în ceea ce o privește pe Jane atunci când s-a îmbolnăvit, îi trezesc domnului Dracy o altă perspectivă asupra statutului femeii în societate. Ajunge să privească femeia ca de la egal la egal ( căci până la urma Lizzy poate era o luptătoare mult mai iscusită decât el ).

Însă când toți credeau că se pune de nuntă familia lui Bingley părăsește satul în mod misterios fără a da semne că intenționează să se întoarcă. Profund rănită Jane pică în depresie și merge să stea la mătușa sa din Londra timp de 3 luni. Convinsă că sora lui Bingley este vinovată de această despărțire, Lizzy, o face pe Jane să renunțe la prietenia cu ea și să se întoarcă împotriva ei.

Atunci când Lizzy merge în vizită la prietena ei Charlotte, care se căsătorise între timp cu vărul ei Collins și trăia în împărăția ducesei Lady Catherine, descoperă că, defapt, autorul acestei tragedii este nimeni altul decât domnul Dracy. Lizzy jură decapitarea lui și răzbunarea suferinței surorii sale.

Lucrurile nu sunt mereu așa cum să fie iar după multe evenimente ajunge chiar să-l agreeze pe domnul Dracy și de ce nu, să se îndrăgostească de el, iremediabil. Dar după ce a refuzat o cerere în căsătorie, va mai fi cerută din nou? Asta este întrebarea care o macină pe eroina noastră, de când află ce fel de om este domnul Dracy.

Va recunoaște oare că el a fost cel care i-a despărțit pe Jane și pe Bingley? Se vor împăca? Care va fi decizia lui Lizzy într-un final? Va rămâne să apere satul de nenumiți? Sunt doar câteva dintre întrebările pe care mi le-am pus în timp ce citeam cartea. Răspunsurile le vei găsi și tu, tot în carte!

Recomand cartea tuturor celor care sunt familiarizați deja cu cartea clasică a lui Austen dar și celor care nu ai îndrăznit să o citească până acum.

Spor la lectură!

„  …. Dar după aceea se pare că ți-ai mai schimbat părerea despre ea, și am impresia că la un moment dat ți s-a părut chiar drăguță.

- Da, a spus Darcy, care nu se mai putea stăpâni, dar asta s-a întâmplat doar atunci când am văzut-o prima oară, pentru că acum o consider una dintre cele mai frumoase femei pe care le cunosc. ”

Mulțumesc mult Editurii Leda pentru că mi-a oferit ocazia să citesc această carte minunată. Puteți comanda carte de AICI sau de AICI cu transport GRATUIT. De asemenea pe site-ul lor găsiți multe alte cărți pentru tineri, indiferent de genul apreciat.

1 Comment

  1. Lavinia Humeniuc Dance
    Apr 26, 2016

    M-ai făcut chiar curioasă. :)

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>