Prea multe biserici pe metrul patrat!

spitale-vs-biserici

Scriu aceste rânduri cu gândul la un articol citit în urmă cu ceva vreme. Acel articol mă anunța că, în orașul meu natal, s-au construit în ultima vreme zeci de biserici și nu s-a investit în recondiționarea nici unei școli, ce să mai spunem de construirea unei școli noi?

E frustrant să vezi că oamenii au alte priorități și e și mai frustrant să vezi că se investește în ceva ce deja e sufocant. Înțeleg că avem nevoie de credință, de Dumnezeu dar nu avem nevoie de atât de mult lăcașe de cult, nu avem nevoie de aur masiv și de termopane. Nu mergem în biserică pentru lux ci pentru a fi mai aproape de Domnul.

Sunt mii de oameni care mor pentru că nu au un spital mai aproape de ei.

Sunt sute de copii care își pierd viitorul doar pentru că sunt nevoiți să parcurgă zilnic km întregi pentru a fi educați.

Sunt zeci de bătrâni care merg o dată pe săptămână într-o biserică pentru a se ruga.

Unde sunt cei care cu adevărat contează?

Nu zic că bătrânii nu sunt importanți și că nu ar trebui să îi respectăm dar, în loc să le aducem biserica la scara blocului, am mai putea investi într-o grădiniță sau într-un spital.

Prea multă saturație, prea mulți bani investiți în ceva ce se pierde.

Bisericile nu sunt pline? Nu, nu sunt. De ce? Pentru că sunt prea multe! Pentru că nu mai aduce oamenii laolaltă ci din contră, îi marginalizează, fiecare unde îi e mai comod și mai aproape.

Oamenii nu fac sacrificii pentru credința lor și se pare că Biserica știe acest lucru și acesta e motivul pentru care au ajuns să se contruiască biserici la scara blocului. Daca nu merge Mahomed la munte vine muntele la Mahomed nu?

De ce oare nu suntem conștienți că același efort ar trebui făcut și pentru copii și pentru bolnavi? Cu ce sunt ei mai prejos decât credincioșii? Sunt mai puțin credincioși?

Cred în Dumnezeu dar nu cred în aurul din Biserici, nu cred în clădiri exuberante și în straie care mai de care mai alese. Dumnezeu a propavăduit smerenia și modestia nu și clădirile impunătoare și preoții reci.

Cred în ce a fost demult dar ce e acum nu face decât să mă lase rece și să ocolesc ceea ce ei numesc „ Casa Domnului.”

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>