Printesa si cersetoare – Delphine de Vigan

Printesa si cersetoare – Delphine de Vigan

Titlul original: No et moi

Editura: Paralela 45

Traducere: Ianina Marinescu

Număr de pagini: 188

Anul apariției: 2007

Am citit romanul „ Prințesă și cerșetoare ” cu sufletul la gură, și asta nu datorită faptului ca titlul mă trimite cu gândul la una dintre poveștile preferate ale copilăriei mele ci pentru că, Lou este tipul de fată care te face să vrei să o urmezi din pagină în pagină pentru a-i cunoaște povestea.

Cine este Lou? Nu e greu de aflat dar haideți mai întâi să află puțin despre autoarea care i-a dat viață acestui personaj atât de îndrăgit. La o simplă căutare pe google aflăm că Delphine de Vigan s-a născut pe data de 1 Aprilie 1966 și este o romanicieră de origine Franceză, câștigătoare a numeroase premii. Primele sale nuvele au fost publicate în ziarul francez Alfortville sub pseudonimul Lou Delvig. Romanul „ Prințesă și cerșetoare ” a fost publicat în anul 2007 iar în anul 2009 a câștigat premiul Internațional Rotary. Romanul a fost tradus în 20 de limbi și a pus bazele scenariului unui film de succes în 2010, ce îi poartă numele original No et moi. 

Prințesă și cerșetoare ” ne-o aduce în prim plan pe eroina Lou, o copilă de 13 ani cu un IQ de 160 care nu are o viață tocmai ușoară. Cu o mamă depresivă și fără prea mulți prieteni, Lou trebuie să facă față tachinărilor colegilor de clasă și sarcinilor cerute de profesori.

Adevărata experiență de viață a lui Lou începe în momentul în care, profesorul Martin o obligă să își aleagă tema pentru viitoare prezentare. Prinsă la zid, alege să vorbească despre cei fără adăpost.

Așa o întâlnește pe No, care are să îi fie subiect de studiu în cercetarea ce o va face pentru școală. No este o adolescentă care își petrece majoritatea timpului cerșind la gura metroului, când nu este acolo, este fie la o casă socială, fie doarme pe la vreun cunoscut.

După ce a terminat cu interviul și după ce a luat nota mare pe proiect, Lou nu a mai întâlnit-o pe No, pur și simplu parcă o înghițise pământul. A căutat-o și a găsit-o în cele din urmă la cantina săracilor din celălalt capăt al Parisului dar arăta groznică. A vrut să o cunoască…

Când început să o cunoască, Lou a vrut să o ajute pe No, a vrut să-i fie prietenă așa că le-a propus părinților săi să o primească la ei până când își va găsi de lucru. Părinții lui Lou au foarte încântați de acest lucru mai ales că mama ei era depresivă și i-ar fi prins bine puțină companie. Și a ajutat-o… doamna Bertignac începuse să-și revină.. și lui No se pare că îi placea în familia lui Lou ba chiar că își găsise de lucru. Până într-o zi când totul a luat o altă întorsătură…

Ce va face No până la urmă? Ce se va alege de familia lui Lou? La aceste întrebări găsiți voi răspunsurile citind cartea.

Mie mi-a plăcut mult căci pe lângă faptul că este o carte despre prietenie, „ Prințesă și cerșetoare ” prezintă foarte bine relațiile interumane. Este o carte amplă despre curaj, sinceritate și dorința de a ajuta un seamăn. Autoarea a urmărit să ne pună în fața unor situații dificile, ale căror rezolvări nu stau întotdeauna în puterea noastră.

O recomand cu căldură.

Spor la citit!

„ În viață ești singur cu costumația ta și vai de tine dacă mai e și ruptă ”

* Mulțumesc mult celor de la Libris, librărie online, pentru minunata ocazie de a citi această carte. Puteți comanda cartea de AICI cu transport GRATUIT. De asemenea pe site-ul lor găsi foarte multe cărți de beletristică din domenii cât mai vaste!

1 Comment

  1. Vero
    Apr 18, 2016

    cred ca e o carte frumoasa!!!
    felicitari

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>