Theodora Tenpenny si tabloul pierdut – Laura Marx Fitzgerald

Theodora Tenpenny si tabloul pierdut – Laura Marx Fitzgerald

Titlul original: Under the egg

Editura: Booklet Fiction

Anul apariției: 2016

Traducere: Lavinia Braniște

Număr de pagini: 239

Am citit această carte cu sufletul la gură și am fost atât de prinsă de povestea și aventura Theodorei, încât nici nu mi-am dat seama când am dat ultima pagină. Mi-a plăcut extrem de mult aventura puștoaicei pusă în dificultate de moartea bunicului său.  Tu ce ai face dacă bunicul tău ți-ar lăsa o scrisoare și un ou? Haideți să vedem ce a făcut Theo, dar mai întâi, să vedem cine este Laura Marx Fitzgerald

La o simplă căutare pe google descoperim că Laura Marx Fitzgerald trăiește într-o suburbie din New Jersey, după ce a locuit timp de 17 ani în Brooklyn. Under the egg este scrisă în 2014 . Nu este singura carte pentru copii cu care se poate lăuda autoarea ale cărei scrieri sunt foarte îndrăgite de către copiii din toate colțurile lumii.

Înainte de a muri, bunicul Jack îi lasă Theodorei, pe lângă o mamă nebună, o casa de întreținut și o groază de datorii de plătit, o adevărată comoară ce stă ascunsă în atelierul său de pictură sub un ou. Copleșită de griji dar și cu o curiozitate imensă Theo încearcă din răsputeri să-și dea seama care este comoara de care vorbea bunicul său.

Misterul pare să fie rezolvat când, din greșeală varsă diluant peste tabloul preferat al bunicului și descperă sub pictura propriu-zisă o altă pictură renascentistă, care valorează o avere. Datorită acestei descoperiri Theo pornește în aventura vieții ei și așa o cunoaște pe Bodhi, care îi va deveni în scurt timp prietenă și confidentă.

Pe lângă banii la care visează cele două fetițe că îi vor primi când vor descoperi autenticitatea tabloului, acest obiect valoros le vâră și în diverse încurcături, cunoscând treptat oameni ce își vor dori cu orice preț să pună mâna pe acest tablou.

Pe lângă valoarea materială, tabloul are și o altă menire: îi arată Theodorei lucruri neștiute despre viața trecută a bunicului său. Nu doar că iubea arta și o și picta, dar a luptat cu prețul vieții sale pentru operele de artă din lumea întreagă. Avea misiunea de a salva marile creații din mâinile naziștilor. Oare acela să fi fost unul dintre tablouri? A fost bunicul Theodorei un hoț și un erou în același timp? De multe ori s-a luptat Theo cu acest gând. Și cu cât descoperea mai multe lucruri despre trecutul bunicului său, cu atât acest gând devenea mai mult o realitate.

În disperarea ei de a afla ce este defapt cu acel tablou, va întâlni mulți oameni care o vor duce pe calea cea bună și care îi vor deveni prieteni și confidenți. Ea află că acest tablou îi aparține defapt unei persoane pe nume Anna Trenczer, nepoata unui bun prieten de-al bunicului său. Va putea ea să găsească această persoană care probabil este moartă deja?

Singurele persoane care îi vor pune bețe în roate sunt Madame Dumont, care o amenință cu poliția dacă mama sa nu își plătește datoriile pe care le are la magazinul său de ceaiuri și domnul Lyndon care vrea cu orice preț să pună mâna pe opera de artă, obțin chiar un ordin de percheziție a locuinței.

Tabloul, însă va fi cel care o va scăpa pe Theodora atât de datorii cât și de Lyndon. Cum? Aflați doar dacă citiți cartea!

Așa cum am zis la început mi-a plăcut la nebunie cartea. Are de toate: mister, dramă, aventură și, mai mult de atât, mi-a adus aminte de copilărie. Mi-a stârnit un dor nebun de casa bătrânească, de bunici, de prieteni. M-am simțit liberă și parcă toată puterea era la mine.

O recomand din suflet. E o carte ce te face să te reîndrăgostești de lectură.

Spor la citit!

„ … Dar îți spun cu toată sinceritatea că, atunci când ai scăpat cu viață dintr-o mașinărie care le-a permis unor oameni să îi ducă în robie pe alți oameni pur și simplu pentru că puteau, să îi ucidă pentru că le făcea plăcere și să îi condamne pe supraviețuitori la o viață de amintiri bântuite de fantomele durerii nu mai ai poftă de nimic altceva decât de libertate. Iar de libertate eu m-am bucurat neînchipuit de mult. ”

Mulțumesc Editurii Booklet Fiction pentru că mi-au oferit ocazia să citesc un roman atât de bun. Momentan pe site-ul lor găsiți o gamă variată de manuale școlare și auxiliare care vă sunt de folos. Cărțile din colecția Booklet Fiction se găsesc pe raftul librăriilor din toată țara iar „ Theodora Tenpenny și tabloul pierdut ” poate fi comandată de AICI.  Mai multe informații dar și titluri despre alte cărți SF pentru adolescenți, găsiți pe pagina lor de facebook.

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>